Vārds:
Parole:
Viesa pieeja

Komentārs redaktoram

Nacionālā teātra piebūves metu konkursā uzvarējis arhitektu birojs "AB3D"
Jūsu vārds:
E-pasts:
Komentārs:
Drošības kods:
Lai nomainītu drošības kodu, spied uz tā
Ievadi kodu šeit:
    Ziņas

    Nacionālā teātra piebūves metu konkursā uzvarējis arhitektu birojs "AB3D"

    Rīga, 9.okt., LETA. Latvijas Nacionālā teātra piebūves metu konkursā uzvarējis arhitektu birojs SIA "AB3D" ar arhitekta Jura Mitenberga darbu, noskaidroja aģentūra LETA.

    Otro vietu konkursā ieguva apvienība SIA "Trīs arhitektūra" un SIA "Sudraba arhitektūra", savukārt trešo - SIA "Lauder Architects".

    Konkursa kopējās godalgu fonds bija 30 000 eiro, no kura 12 000 eiro saņēma pirmā vietas laureāts. Otrās vieta ieguvēji saņēma 8000 eiro, bet trešās - 4000 eiro.

    Konkursa dalībniekiem tika pasniegtas arī sešas veicināšanas balvas 1200 eiro apmērā, kuras saņēma arhitektu birojs "NRJA", SIA "Graf X" un SIA "Layout17", apvienība SIA "MARK arhitekti", SIA "Mailītis A.I.I.M", SIA "apdALPS", kā arī SIA "Sestais stils" un SIA "Arhis arhitekti".

    Apbūve tiks izvietota patlaban aiz teātra esošo tenisa kortu teritorijā un Vitenberga ideja paredz to veidot vairākos stāvos, kopumā aizņemot 3250 kvadrātmetrus lielu platību.

    Plānots, ka jaunā "black box" zāle būs novietota zemes gabala ziemeļu galā pie Kronvalda bulvāra, Simtgades alejas pusē paredzot foajē ar divām skatītāju ieejām - no parka puses un no Simtgades alejas puses.

    Saglabāsies arī esošā Mazās zāles ieeja un ēkas otrajā stāvā būs izvietota kafejnīca/bārs, bet trešajā stāvā - restorāns ar jumta terasi, uz kuru varēs nokļūt pa kāpnēm vai liftu.

    Kafejnīca un restorāns būs izvietots Simtgades alejas pusē ar skatu uz parku un kanālu. Projekta risinājums paredz savienot jauno un veco piebūvi trešā stāva līmenī.

    Jaunbūvējamās ēkas centrālajā daļā un Kronvalda bulvāra pusē, starp esošo piebūvi un "black box" zāli, plānots izvietot teātra darbnīcas un aktieru ģērbtuves un grimētavas.

    Šajā zonā, pielāgojoties esošajai piebūvei, būs izvietota arī iebrauktuve un rampa lielajām kravas mašīnām, un panduss uz autostāvvietu pagrabstāvā.

    Plānots, ka ēkas otro stāvu aizņems pirmā stāva zāles un darbnīcu augsto griestu telpa. Pilnvērtīgi stāvā darbosies tikai skatītāju kafejnīca kanāla pusē un aktieru grimētavas/ģērbtuves Kronvalda bulvāra pusē, kur būs izvietota arī smēķētava, atpūtas telpa, virtuve un atsevišķas tehniskā personāla ģērbtuves.

    Ēkas trešā stāva vidusdaļā būs izvietota virtuve un tās palīgtelpas, bet 4.stāvā - teātra administrācija un dienesta dzīvokļi. 

    Projekts paredz izveidot vietu arī 146 velo novietnēm un 46 autostāvvietām.

    Esošo piebūvi paredzēts vizuāli sapludināt ar jauno piebūvi, kuras arhitektūra veidota izmantojot vienkāršas taisnstūrveida formas, meklējot dinamiku un raksturu to savstarpējā novietojumā un materiālos. Tā kā jaunās piebūves apbūves laukums ir lielāks par vēsturisko apjomu, tad projekta priekšlikumā paredzēts sadalīt lielo apjomu vairākos, nelielākos. 

    Augšējo stāvu apjomi tiks izvietoti tā, lai, pēc iespējas vairāk, saudzētu Simtgades ozolu vainagus.

    Kā aģentūrai LETA atzina pats Mitenbergs, vēl ir gaidāms liels darbs gan ar teātra vadību, gan projektētājiem, lai pieslīpētu tās nianses, kuras patlaban vēl varbūt šķietot nepilnīgas, lai rezultātā taptu teātrim visatbilstošākā piebūve.

    Taujāts par iespējamajām izmaksām viņa idejas īstenošanai, Mitenbergs norādīja, ka aplēses ir ļoti provizoriskas, bet tās varētu būt vismaz 30 miljoni eiro.

    Savukārt runājot par koku aleju nākotni, kas parasti sevišķi satrauc iedzīvotājus, arhitekts neslēpa, ka, lai gan projekts veidots tā, lai maksimāli neskartu koku vainagus, liels izaicinājums būs to saglabāšana un aprūpēšana būvniecības laikā.

    Kā uzsvēra konkursa komisijas vadītājs arhitekts Jānis Dripe, vērtējot darbus, teātra pārstāvji galvenokārt pievērsuši uzmanību ēkas funkcionalitātei, bet arhitekti vēlējušies atrast arī vizuāli pievilcīgāko ideju. "Rezultātā gan par uzvarētāju lielas plēšanās mūsu starpā nebija," pauda Dripe.

    Kā ziņots, metu konkursā par Latvijas Nacionālā teātra piebūvi kopumā tika saņemti 11 metu projekti.

    Konkursa mērķis bija iegūt arhitektoniski augstvērtīgu, funkcionāli pārdomātu un ekonomiski pamatotu metu piebūvei, kas konstruktīvi savienota ar esošo teātra ēku Kronvalda bulvārī 2, kā arī paredz teritorijas labiekārtošanu, akcentējot kanāla apstādījuma zonu.

    Rīgas dome plāno, ka pēc metu konkursa noslēgšanās jaunās piebūves projektēšana notiks apmēram divus gadus un piebūves būvniecība varētu sākties 2022.gadā, kad arī būs beidzies nomas līgums ar aiz teātra ēkas esošo tenisa kortu apsaimniekotāju.

    • Publicēta: 09.10.2019 13:04
    •  
    • © Bez aģentūras LETA rakstiskas piekrišanas aizliegts šīs ziņas tekstu jebkādā veidā un apjomā pārpublicēt vai citādi izmantot masu saziņas līdzekļos vai interneta vietnēs. Pārkāpumu gadījumos tiesvedība norit atbilstoši Latvijas likumiem.
    • Visur
    • Ziņas
    • Preses relīzes
    • Foto

    Piesakies ziņām e-pastā

    Reklāma

    LETA projekti